DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Türk Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 305
Güz
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Türk mutfağına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Türk mutfağı çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlar
  • Türk mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını bilir
  • Türk mutfağı menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygular
  • Türk mutfağı menülerinin kalitesini değerlendirir
Ders Tanımı Türk mutfağının genel yapısını ve Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Türk Mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu hedefler.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Reçeller ve Turşular 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos Ev Konserveleri Refet Öncel
3 Çorbalar 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan ÇORBANIN KİTABI Ebru Omurcalı ALİ EŞREF DEDE’NİN YEMEK RİSALESİ Feyzi Halıcı
4 Pilavlar 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRK MUTFAĞI Gülten Yenici SOFRAMDA ANADOLU:KARADENİZ YEMEKLERİ M. Faruk Bayrak
5 Dolmalar 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE TÜRK MUTFAĞI Ömür Akkor SOFRAMDA ANADOLU:KARADENİZ YEMEKLERİ M. Faruk Bayrak
6 Güveçler 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan
7 Mezeler MEZE Gülhan Kaya TÜRK MEZELERİ Elif Adalı-Arzu Karakılıç RAKI BALIK AYVALIK MEZE KİTABI Erkan Acurol Arzu Acurol
8 Vize
9 Hamur İşleri GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos TÜRK VE DÜNYA TATLILARI Tuğrul Şavkay YEMEK ÖĞRETİMİ-PİLAVLAR,MAKARNALAR VE HAMUR İŞLERİ Ekrem Muhittin Yeğen
10 Hamur İşleri GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos TÜRK VE DÜNYA TATLILARI Tuğrul Şavkay YEMEK ÖĞRETİMİ-PİLAVLAR,MAKARNALAR VE HAMUR İŞLERİ Ekrem Muhittin Yeğen ADIM ADIM HAMUR İŞLERİ ve EKŞİ MAYALI EKMEKLER Hakan Doğan SOFRAMDA ANADOLU:EGE YEMEKLERİ M. Faruk Bayrak
11 Sütlü Tatlılar 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos TÜRK VE DÜNYA TATLILARI Tuğrul Şavkay TÜRK ve BATI MUTFAĞINDAN YEMEK TARİFLERİ Ülkü Necipoğlu
12 Şerbetli Tatlılar ALİ EŞREF DEDE’NİN YEMEK RİSALESİ Feyzi Halıcı
13 Menü Hazırlama
14 Menü Hazırlama
15 Dönemin Gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı ve Proje Teslimi
Ders Kitabı

500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI 

MEZE

GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
25
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
19
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
Final Sınavı
1
    Toplam
96

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

X
12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest