Dersin Adı | Türk Mutfağı |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 305 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Türk mutfağına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Türk mutfağının genel yapısını ve Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Türk Mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu hedefler. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş | |
2 | Reçeller ve Turşular | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos Ev Konserveleri Refet Öncel |
3 | Çorbalar | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan ÇORBANIN KİTABI Ebru Omurcalı ALİ EŞREF DEDE’NİN YEMEK RİSALESİ Feyzi Halıcı |
4 | Pilavlar | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRK MUTFAĞI Gülten Yenici SOFRAMDA ANADOLU:KARADENİZ YEMEKLERİ M. Faruk Bayrak |
5 | Dolmalar | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE TÜRK MUTFAĞI Ömür Akkor SOFRAMDA ANADOLU:KARADENİZ YEMEKLERİ M. Faruk Bayrak |
6 | Güveçler | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan |
7 | Mezeler | MEZE Gülhan Kaya TÜRK MEZELERİ Elif Adalı-Arzu Karakılıç RAKI BALIK AYVALIK MEZE KİTABI Erkan Acurol Arzu Acurol |
8 | Vize | |
9 | Hamur İşleri | GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos TÜRK VE DÜNYA TATLILARI Tuğrul Şavkay YEMEK ÖĞRETİMİ-PİLAVLAR,MAKARNALAR VE HAMUR İŞLERİ Ekrem Muhittin Yeğen |
10 | Hamur İşleri | GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI Tahir Tekin Öztan 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos TÜRK VE DÜNYA TATLILARI Tuğrul Şavkay YEMEK ÖĞRETİMİ-PİLAVLAR,MAKARNALAR VE HAMUR İŞLERİ Ekrem Muhittin Yeğen ADIM ADIM HAMUR İŞLERİ ve EKŞİ MAYALI EKMEKLER Hakan Doğan SOFRAMDA ANADOLU:EGE YEMEKLERİ M. Faruk Bayrak |
11 | Sütlü Tatlılar | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos TÜRK VE DÜNYA TATLILARI Tuğrul Şavkay TÜRK ve BATI MUTFAĞINDAN YEMEK TARİFLERİ Ülkü Necipoğlu |
12 | Şerbetli Tatlılar | ALİ EŞREF DEDE’NİN YEMEK RİSALESİ Feyzi Halıcı |
13 | Menü Hazırlama | |
14 | Menü Hazırlama | |
15 | Dönemin Gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı ve Proje Teslimi |
Ders Kitabı | 500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI MEZE GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 20 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 20 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 25 | ||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 19 | ||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | ||
Final Sınavı | 1 | ||
Toplam | 96 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | X | ||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | X | ||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest